Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa (documental)

economiacollectiva.com

Documental d’Eulàlia Comas que aprofundeix en un fet històric recent i poc conegut: lʼexpropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. És una de les transformacions més radicals -dʼarrel- i innovadores del segle XX. Es pot comprar comprar en DVD o veure a FilmIn. Més informació a la secció “Història popular” d’aquesta web.

“Catalunya, juliol de 1936. L’alçament del general Francisco Franco fracassa. La revolució, l’esperança dels més desfavorits, esclata. Els treballadors i treballadores, majoritàriament anarcosindicalistes, assumeixen la gestió i la direcció d’entre el 70 i el 80% de les indústries i serveis del país. S’organitzen horitzontalment. Creen un sistema de prestacions socials. Fan possible una de les transformacions socials i econòmiques més radicals -d’arrel- del segle XX. És l’última revolució d’Europa.”

“Vam demostrar que sense explotadors deixaríem de ser explotats i que es podia viure en una societat organitzada com cal. (…) Els treballadors ens vam fer càrrec de les empreses en les quals havien treballat fins al moment i d’alguna manera van seguir fent el que havien fet sempre. (…) Aquesta experiència no forma part de la història oficial, sinó de la història maleïda i silenciada pel poder,  de la història de la gent quan actua com a poble, és a dir, quan es rebel·la contra l’opressió i decideix organitzar la seva vida en llibertat, autònomament i col·lectivament.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *