Prendre partit en una situació estranya

elcritic.cat/blogs/sentitcritic/2017/09/28/prendre-partit-en-una-situacio-estranya

Reflexions de de Santiago López Petit, professor de Filosofia, publicat aquest 28 de setembre al Crític.

Hi ha moments en els quals la realitat se simplifica. Ja ha passat l’hora de valorar quanta veritat i quanta mentida existeix en els arguments que pretenen defensar la unitat d’Espanya o proclamar la independència de Catalunya. Tampoc és necessari remuntar-se a l’any 1714 ni seguir bussejant en els greuges més recents. Quan s’apel·la a “la Llei i l’Ordre”, de sobte, tot s’aclareix i cada posició queda perfectament definida en el tauler de joc. Llavors, perquè ens surt de les entranyes, alguns dels quals romaníem callats, sabem on posar-nos: sempre estarem enfront dels quals desitgen imposar la consigna que restableix l’autoritat. Coneixem molt bé una frase forjada a França, abans de la revolució de 1848 que deia: “La legalitat mata“.

Efectivament estem, doncs, contra l’Estat espanyol i la seva legalitat, encara que per això hàgim de fer-nos lloc entre banderes que ofeguen, perquè lleven l’aire, i els himnes que ensordeixen i impedeixen escoltar als qui junts, parlen. Seria magnífic afirmar que a aquesta legalitat de l’Estat espanyol s’hi oposa la legitimitat d’un poble.

Desgraciadament no és així, i que no tornin a enganyar-se els partits independentistes. La legitimitat que ells defensen ha estat construïda obviant almenys a la meitat dels catalans, s’ha fet sobre la base de recursos jurídics molt discutibles i, finalment, aprofitant la gestió de la violència terrorista que han dut a terme els Mossos després dels recents atemptats. Quan un tertulià va afirmar que durant unes hores Catalunya va tenir un autèntic Estat, tenia tota la raó. És Hobbes en tota la seva puresa. Jo abandono el dret a governar-me a mi mateix i signo un pacte de submissió, a canvi de la seguretat que se m’ofereix. En definitiva, i com sempre, la por a la mort, el desig de tranquil·litat, i el dictat de la raó, estan darrere del sorgiment de l’Estat. Ara bé, pobre poble el que fa d’un comissari de policia el seu heroi!… I en lloc de matar empra la paraula “abatre”.

El mèrit indubtable de l’independentisme és haver desvetllat el mite de l’Estat de Dret. Resulta divertit sentir aquests dies a polítics catalans defensors de l’ordre acusar l’estat espanyol de ser un “estat policial i repressor”. O queixar-se de les hores que han passat a comissaria. I que es creien? No, no hi ha cap estat d’excepció. Hi ha el que des de fa temps coexisteix perfectament: l’estat-guerra i el feixisme postmodern. L’Estat-guerra que, amb l’excusa del terrorisme, es posa més enllà de qualsevol normativa jurídica, mentre persegueix implacablement al qui assenyala com el seu enemic. Terrorista o sediciós. El feixisme postmodern que neutralitza políticament l’espai públic i expulsa els residus socials. Per cert, va ser CiU qui va plantar la llavor de la Llei Mordassa el juliol de 2012 a les Corts espanyoles.

El proto-estat català que, com tots els Estats, s’ha construït mitjançant enganys i la gestió de la por, fa anys que intenta transformar al poble català en una autèntica unitat política. En aquest sentit les convocatòries de cada 11 de setembre han servit per anar polint i domesticant un desig col·lectiu de llibertat que no pot recollir-se en una sola veu. L’operació política ha estat la següent: el Govern decideix qui és el seu poble, i en la mesura que aconsegueix convertir-lo en una unitat política, és a dir, en un nosaltres contra un ells, adquireix una legitimitat que li permet negociar amb l’Estat espanyol. Certament, l’independentisme hegemònic no desitja cap canvi social realment profund. Criden a la desobediència al ‘Gobierno’ per immediatament obeir al Govern. “De la llei a llei” ens asseguren. Fet pel fet, les elits dirigents sempre s’entenen entre elles, ja que l’ombra del capital és molt allargada. Per això en aquesta guerra en la qual estem ficats, el més probable és que cada oponent realitzi el que s’espera d’ell. El Govern espanyol dirà que ha defensat l’Estat de Dret fins al final, això sí, de manera proporcionada. El Govern català afirmarà que, en les condicions actuals, s’ha arribat més lluny que mai. És difícil pensar que la lògica del proto-estat català condueixi més enllà d’una ruptura pactada que hauria de plasmar-se en una reforma de la Constitució.

Tot i així, la situació es troba completament oberta. Quan els carrers s’omplen de gent i davant s’alça un Estat prepotent, incapaç d’autocrítica i que desconeix qualsevol forma de mediació, pot succeir qualsevol cosa. I realment, així és. Ningú sap que passarà perquè s’ha produït una situació inèdita: votar s’ha convertit en un desafiament a l’Estat. Per a molts de nosaltres, el vot mai ha estat portador de canvis reals. Ara, no obstant això, el simple acte de voler votar té una mica de gest radical i transgressor. És estrany el que està succeint. Certament molta gent s’emociona i s’acull sota la bandera independentista. Però també som molts els que ara hi anem i romanem en la intempèrie. Malgrat que no tenim cap bandera sabem que cal ser allà. Nosaltres tampoc tenim por, però ens costa oblidar. Costa confiar en uns dirigents polítics que van manar desallotjar brutalment una plaça Catalunya presa, i que van ser els primers a aplicar mesures neoliberals. L’any 2011 envoltem el Parlament justament per impedir-ho. Ara hem de fondre’ns en una abraçada amb ells?

Quan Felipe González afirma que “la situació a Catalunya és el que més m’ha preocupat en quaranta anys” és un bon senyal. Les forces polítiques independentistes han estat capaces d’intranquil·litzar a un poder centralista i repressiu que té segles d’experiència. No és fàcil enderrocar-lo i la seva reacció a la defensiva, ho prova. Cal reconèixer, per tant, la força d’aquest moviment polític, la seva capacitat d’organització i de mobilització. Però l’estat espanyol mai concedirà la independència de Catalunya. Per aconseguir-la, primer cal trencar-lo, i per avançar en aquest procés d’alliberament l’independentisme català necessita molts més suports. En definitiva, oposar-se a l’Estat espanyol des de la voluntat de ser un altre estat, no solament és poc interessant, és senzillament perdedor. En canvi, imaginar una Catalunya que persisteixi incansable com l’anomalia que és, sí pot lentament soscavar la legalitat neofranquista, i constituir-se a més en l’avançada d’alguna cosa imprevisible a Europa. Si volem que el dret a decidir no es quedi en una consigna buida, i que l’1 d’octubre no sigui un final sinó un començament, cal acabar definitivament amb la divisió nosaltres/ells definida exclusivament en termes nacionalistes. Catalunya sola mai podrà trobar-se a si mateixa. La república catalana únicament pot néixer agermanada amb les repúbliques dels altres pobles que viuen en aquesta península.

Votem, doncs, per trencar el règim de 1978, hereu del franquisme. Votem perquè votar en aquests moments constitueix un desafiament a l’Estat, i aquest desafiament ens farà una mica més lliures. Però no oblidem mai el crit de “ningú ens representa” ni tampoc que la lluita de classes segueix actuant en el que aparentment és homogeni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *